Araçların her ne kadar düzenli bir periyodik bakımı olsa da özellikle mevsim geçişlerinde ekstra bakıma ihtiyaçları vardır. Ağır kış şartlarında zorlanan araçlar yenilenmek ve detaylı temizlik isterler.

Bahar bakımında kontrol edilmesi gerekenler

Lastik değişimi

İlk öncelik lastik değişimi olmalıdır. Kış bitiminde kış lastiğini yaz lastiği ile değiştirmek gerekmektedir. Kış lastiği zorlu hava şartlarında güvenli yolculuk yapmanız ve aracınızın performansında kayıp yaşamamanız için en değerli malzemedir. Peki değiştirmezsek ne olur? Sıcak havalarda kullanılan kış lastikleri sıcaktan asfalta yapışırlar. Aracınızın performansını düşürmekle kalmayıp, yakıt anlamında da sizi üzmeye başlarlar. Nasıl ki bizler spor ayakkabılarla daha hızlı hareket ederken botlarla daha ağır hareket ediyorsak araçlarda da bu durum vardır. Hayliyle yakıt performansı da bizleri üzmeye başlar.

Her mevsim geçişinde oto lastikleri değiştirmek istemiyorsanız ya da lastiğim yok ama zincirde kullanmak istemiyorum diyorsanız oto kar çorabı kullanmanızı tavsiye ederiz. Oto kar çorapları karlı ve buzlu yol koşullarında eşsiz yol tutuşu ve direksiyon hâkimiyeti sağlar. Zincirler bir noktadan sonra paslanır ve koparlar. Kar çoraplarının kolay takılıp çıkabilmesi ve uzun ömürlü oluşları tercih sebeplerindendir. Oto kar çorabı kaliteli malzemesi ve eşsiz fiyatlarıyla sizleri beklemektedir.

Klima ve filtreler

Klimalar genellikle yoğun olarak yaz aylarında çalışmaktadır. Fakat ülkemizde ne yazık ki mevsim geçişlerinde ki bakımları ihmal edilmektedir. Hâlbuki içinde barındırdığı gaz olsun filtrelerinde biriken tozlar olsun bir süre sonra zararlı bir hal almaya başlamaktadır. Kış aylarında araçlarımızda kalorifer kullanıyoruz. Bu yüzden klima borularında ve filtrelerinde toz birikimi söz konusu oluyor. Bakımı yapılmayan bir araçta ilk klima açılışında biriken her tozu maalesef ki solunum yoluyla içimize çekmekteyiz. Bu yüzden hem kendi sağlığımız için hem de aracımızın klima sağlığı için ihmal edilmemesi gereken bir bakımdır.

Akü ve elektronik aksam

Kış aylarında aküler zayıflar. Bunun sebebi soğuğun elektronik aksamı etkilemesi ve araçlarımızın diğer mevsimlere göre daha az çalışmalarıdır. Kar ve yağmur gibi hava olaylarından sonra kaputta oluşan nem araçlarımızın elektronik aksamını etkilemektedir. Akülerin zayıflaması araçların kapı kilitlerinden, çalışmalarına kadar etkilemektedir. Soğuk kış aylarında araçsız kalmamak için, yaz aylarında ise mağdur olmamak için mevsim geçişlerinde mutlaka kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Yağ ve su kontrolü

Araçlarımızın yağ ve su seviyeleri motor sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Düzenli yağ kontrolü yapmamız zaten gerekmektedir fakat yazdan kışa ya da kıştan yaza geçerken yağ durumunu mutlaka kontrol ettirmemiz gerekmektedir. Motorun sağlıklı ve performanslı çalışması için yağ seviyesinin olması gerektiği gibi, yağın tazeliğini koruyor olması gerekmektedir.

Bir diğer önemli hususta motor suyudur. Kış aylarında antifriz kullanımından kaynaklı mevsim geçişlerinde mutlaka kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Bu durum yaz aylarında buharlaşmadan ve motorun daha fazla ısınmasından dolayı daha sık yapılması gereken bir işlemdir.

Oto temizlik

Araçlarımızın iç ve dış kozmetikleri zamanla yıpranırlar. Özellikle kışın karlı ve ıslak üstlerimizle binip oto koltukları ıslatıyoruz. Daha sonrasında ısınmak için kaloriferi açınca o ıslaklık kurumaya başlıyor ve nem olarak kalıyor. Bu da zamanla oto koltuklarımızı, oto koltuk kılıflarımızı yıpratıyor. Yaz aylarında da bu durum terlememizle gerçekleşmektedir. Daha sonrasında da tüm gün güneş ışığına maruz kalarak renklerinin solması kaçınılmaz hale geliyor. Bu yüzden Sitingo oto koltuk kılıfı kullanmanızı tavsiye ederiz. Oto koltuk kılıflarımız suya, toza, neme, güneş ışınlarına ve soğuğa dayanıklıdır. İster araca özel oto koltuk kılıfı ister deri oto koltuk kılıfı tercih edin. Tüm oto koltuk kılıflarımız kolay temizlenebilir, ISO:9001 kalite sertifikalı, airbag uyumludur. Oto koltuk kılıfı kullanarak araçlarınızın orijinalliği korumuş olursunuz. Oto koltuk kılıflarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mevsim geçişlerinde hem iç hem dış temizliğinin öneminden bahsettik fakat motor temizliği bir o kadar önemlidir. Motorumuzun tüm bakımlarını yaptırdıktan sonra birde temizliğini yaptırmamız gerekmektedir. Bu bakımdan sonra daha uzun süre gitmesine yarar. Böylelikle hem canınızı hem de cebinizi korumuş olursunuz.