Oto koltuk kılıfı seçimi için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edildiği takdirde en doğru oto koltuk kılıfı çeşidini almak mümkün. Oto koltuk kılıfı özellikle araç sahipleri tarafından sıklıkla kullanılan bir üründür. Yıllar içerisinde eskiyen koltukların ya da koltuklara herhangi bir zarar verilmemesi adına üretilen oto koltuk kılıfı oldukça avantajlıdır. Eskiyen koltukları saklanmasının yanında araçların eşsiz sürüş deneyimini destekler. Hem sağlık hem hijyen hem de konfor açısından araçlar içerisinde tercih edilir.

Araçların fabrikadan çıkışındaki hali gibi kalmasını sağlar. Bu noktada özellikle ikinci el satışında araçların puanının düşmesi engellenir. Koltuklar üzerinde dökülmeler, kir, evcil hayvanlar ve güneş hasarı gibi pek çok neden ile ciddi aşınma ve yıpranma oluşabilir. Bu tür problemlerin oluşmaması adına en uygun oto koltuk kılıfı seçimi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Kullanıcı kendisine en uygun oto koltuk kılıfı ya da oto döşeme kumaşı seçimini yaparak hem sürüş konforunu destekler hem de temizlik gibi özellikleri ile uzun süreli kullanım avantajı yakalar.

Oto Koltuk Kılıfı Nedir

Gün içinde sık sık kullanılan ve içerisinde uzun süre zaman geçirilen araçların koltuklarında yıllanmaları sonucunda hasarlar oluşabilir. Bu durum söz konusu olmaması açısından koltukların korunması için oto koltuk kılıfı çeşitleri üretilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda yıpranmış koltukların ilk günkü hallerine döndürülmesi adına oto döşeme kumaşı ile kaplama ya da oto koltuk kılıfı gibi özel ürünler tasarlanır.

Genellikle kumaş yapıda üretilen koltuk kılıfları aynı zamanda farklı tasarımları ile araçların sahiplerinin zevklerini yansıtması ve farklı bir tarz oluşturması açısından da tercih edilir. Oto koltuk kılıfı ile otomobillerin koltuklarının korunması ve iyi görünmesi sağlanır. Kılıflar tüm araçlarını ölçülerine dikkat edilerek üretilir. Bu noktada her türlü araç için uygun bir oto koltuk kılıfı bulunması mümkündür. Binek oto koltuk kılıfı, araca özel oto koltuk kılıfı ve hafif ticari oto koltuk kılıfı gibi çeşitleri ile boyutsal uyumluluk sağlanır.

Aynı zamanda universal oto koltuk kılıfı olarak tasarlanan ve esnekliği sayesinde her koltuğa uyum sağlayan koltuk kılıfları mevcuttur. Ayrıca araca özel oto koltuk kılıfı tasarlanması için kendin tasarla modülü de kullanılabilir. Koltuk kılıfları kumaşları genelde tay tüyü, jakarlı, denim, sentetik deri ve gerçek deri koltuk kılıfı şeklinde çeşitlenir. Kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda ve konforları ile bağlantılı olarak en uygun koltuk kılıfı seçimi yapmaları mümkündür. Araç içerisinde hem sürücünün hem de yolcuların rahat bir şekilde seyahat etmesi sağlanır. Tüm bu özelliklerden faydalanmak için kullanılan koltuk kılıflarının kaliteli olması gerekir. Kaliteli koltuk kılıfı alındığında uzun süreli kullanım söz konusu olur.

Oto Koltuk Kılıfı Özellikleri

Oto döşeme kumaşı gibi kumaşlar ile kaplama dışında oto koltuk kılıfı tercih edilir. Oto koltuk kılıfı tüm araçlara uyum sağlayabilecek şekilde tasarlanır ve üretilir. bu noktada özellikleri arasında farklı araçlara özgü oto koltuk kılıflarının bulunması yer alır. Audi, Volkswagen, BMV, Volvo, Mercedes gibi araçların oto koltuk kılıfları binek oto koltuk kılıfı çeşitleri ile bulunur. Oto koltuk kılıflarının özellikleri arasında yer alan her araca özel tasarlanmalarından dolayı doğru seçim yapılması gerekir. Bu noktada binek oto koltuk kılıfı doğru araç için seçildiğinde ön veya arka sıra koltuklarının üzerinden kolayca giydirilerek kayar ve koltuk başlıklarına geçirilmesi sağlanır.

Aynı zamanda naylon astar daha fazla koruma sağlar ve bu şekilde kaymaz bir arka kısım oluşturulması sağlanır. Oto koltuk kılıfı özellikleri arasında kolay temizliğin olmasından dolayı rahat bir şekilde çıkarılıp uzun yıllar boyunca kullanım olanağı bulunur. Hafif ticari oto koltuk kılıfları ise 2+ 1 yapısında olan tüm araçlar için uygun bir şekilde tasarlanır.

Özellikle malzeme kalitesi ve temizlik kolaylığı ile kullanıcılara işlevsellik sağlar. Kişiye özel koltuk kılıfı ise araca özel olarak tasarlanan koltuk kılıflarıdır. Oldukça şık görünüme ve yüksek kaliteye sahiplerdir. Oto döşeme kumaşı ile kişinin zevkine hitap eden bir şekilde kişiye özel koltuk kılıfı yapımı mümkündür. Bu sayede kişiler araçlarında kendi kişiliklerini ve zevklerini yansıtma şansı yakalar. Oto koltuk kılıfı özellikleri arasında kolay temizlik, kolay takılıp sökülme dışında rahat kullanım ve kaliteli olmalarıyla uzun süreli kullanım bulunur. Oto koltuk kılıfları A sınıfı malzemeler ile üretilerek uzun yıllar boyunca kullanım imkânı sunar. Ayrıca koltuk kılıflarının özellikleri arasında emniyet kemeri girişine izin vermesi gibi işlevsel özellikler bulunur. Ayrıca kılıfların airbag sisteminin çalışmasını destekleyecek şekilde airbag uyumlu üretilmesi sağlanır.

Kumaş Koltuk Kılıfı

Oto koltuk kılıfı modelleri arasında sıklıkla tercih edilen kumaş koltuk kılıfı özellikle aile arabaları için tercih edilir. Aileye hitap eden Toyota, Dacia, Fiat, Hundai gibi araçlar için oldukça uygundur. Ayrıca kişilerin kendi zevklerine hitap edebilmesi açısından çok sayıda stil ve desen çeşitleri bulunur. Denim ve fitilli kumaştan oto koltuk kılıfları yanında deri veya sentetik deri oto koltuk kılıfları mevcuttur. Kişinin kendi ihtiyaçlarına uygun bir oto koltuk kılıfı seçimiyle uzun ömürlü kullanım imkânı sağlanır. Kumaş koltuk kılıfı modellerinin içerisinde eklenen malzemeler elastik yapıdadır. Bu sayede kullanıcılara pratik kullanım imkânı sunulur. Aynı zamanda kumaş koltuk kılıfları için kullanılan kumaş A sınıf kaliteleri ile uzun ömürlü kullanım avantajı sunar. Ayrıca silinebilir ve leke tutmaz özellikleri bulunur.

Deri Koltuk Kılıfı

Özellikle premium hissi sayesinde lüks araçlar için tercih edilen deri koltuk kılıfı gerçek deri ve sentetik deri olarak ayrılır. Gerçek deri dayanıklı yapısı ile oldukça uzun ömürlü kullanım imkânı sağlar. Gerçek deri, kumaş ya da sentetik deri ile üretilen koltuk kılıflarına göre oldukça pahalı bir üründür.

Deri malzemesinin işlenme ve tabaklanma süreçlerinden dolayı fiyatı artar. Ancak temizliğine ve bakımına dikkat edildiği takdirde oldukça uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Volkswagen, Land Rover, Jeep, Lada, Mazda gibi modeller için üretilen gerçek deri koltuk kılıfları ile araçların zarafeti ve çekiciliği artırılır. Ayrıca kılıfların havalandırmalı yapısı ile eşsiz bir sürüş deneyimi yaşanır. Ancak deri koltuk kılıfı modellerinin bazı dezavantajları bulunur. Deri koltuk kılıflarında kumaş kılıflarda olduğu gibi renk çeşidi bulunmaz. Genellikle siyah ve füme renkleri tercih edilir. Ayrıca deri malzemesinin özel olarak üretilen temizlik malzemeleri ile temizlenmesi gerekir. Kimyasal içerikli temizlik malzemeleri kullanıldığında derinin kolay bir şekilde aşınması söz konusu olur.

Kişiye Özel Olarak Üretilen Koltuk Kılıfları

Koltuk kılıfı çeşitleri arasında kişiye özel koltuk kılıfı modelleri bulunur. Kişiye ve kullanıcının aracına özel olarak üretilen kılıflar aracın markası, modeli ve yılına eşsiz bir şekilde uyacak şekilde tasarlanır. Özel olarak üretilen oto koltuk kılıfları yüksek kaliteli yapılara ve şık görünüme sahiptir.

Bu noktada birebir Peugeot, Hyundai, Honda, Kia, Skoda gibi marka araçların koltuk ölçüleri göz önünde bulundurarak üretilir. Üretimi diğer koltuk kılıfları ile aynı şekildedir. Yani temizleme kolaylığı sunmasının yanında suya, güneşin zararlı ışınlarına ve kire karşı oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda kişiye özel koltuk kılıfı modelleri iade ve değişim korumasına sahip olur. Koltukların tüm detaylarına özel olarak üretilir ve ön ve arka özel koltuk ve koltuk başlığı kılıf setiyle birlikte satılır. Ancak diğer modellere göre fiyatlarında değişimler görülür.

Binek Oto Koltuk Kılıfı

Binek oto koltuk kılıfı özellikle binek araçlar için tasarlanan çeşitlere verilen isimdir. Oto döşeme kumaşı olarak deri ya da farklı çeşitlerde kumaş türleri tercih edilebilir. Audi, BMW, Volvo gibi araçların koltuklarına uygun bir şekilde tasarlanan binek oto koltuk kılıfı modelleri oldukça rahat bir şekilde uygulanır.

Leke tutmaz ve su tutmaz polikoton tipi kılıflar koltuklara giydirilerek kullanıma hazır hale gelir. Aynı zamanda daha rahat kullanım için naylon astar koruma eklenir. Bu şekilde özellikle temizlik için kolay bir şekilde takıp çıkarma yapılabilir. Naylon astar sayesinde olası bir yemek kazası sonucunda lekelenme ile koltukların korunması sağlanır.

Hafif Ticari Oto Koltuk Kılıfı

Oto koltuk kılıfı modelleri farklı araçlara uygun şekilde üretilir. Bu noktada 2+ 1 ticari araçlar için tasarlanan ve uygun oto döşeme kumaşı ile üretilen kılıflar hafif ticari oto koltuk kılıfı olarak isimlendirilir. Oldukça işlevsel ve kaliteli koltuk kılıfı çeşidi olan hafif ticari oto koltuk kılıfları malzeme kalitesinin dayanıklılığına ve temizlik kolaylığını imkân verir. Ticari araçların koltuklarının işlevselliğinin engellenmesini önler.

Universal Oto Koltuk Kılıfı

Universal oto koltuk kılıfları belirli bir araç için değil tüm araçlara uyum sağlayabilecek şekilde tek ölçüde tasarlanan koltuk kılıflarıdır. Bu noktada universal oto koltuk kılıfı ne demek sorusuna verilebilecek yanıt oldukça esnek şekilde üretilen ve diğer modellere göre uygun fiyatlara satılan koltuk kılıfları olur. Seri üretim şeklinde üretilen universal oto koltuk kılıfı modellerinde koltuk ölçülerinin birbirleriyle yakın olmasından dolayı sadece çekme germe işlemleriyle uygulanması sağlanır.

Oto Koltuk Kılıfı Nasıl Seçilmelidir

Oto koltuk kılıfı üretiminde oldukça fazla sayıda seçenek kullanıcıların önüne çıkar. Araç modeline uygun olarak hazırlanan kılıflar farklı detaylara sahiptir. Tasarım çeşitliliği yaratarak kullanıcıların kendi zevklerine uygun seçenekleri bulmaları mümkündür. Farklı seçenekler sayesinde kullanıcılar talep ettikleri ve istedikleri bir oto koltuk kılıfını seçebilir.

Aynı zamanda oto döşeme kumaşı ile kendi zevklerine hitap edecek şekilde bir oto koltuk kılıfı yapılabilir. Çeşitli seçenekler arasında terletmeyen, su geçirmeyen, farklı kumaşlara sahip pek çok oto koltuk kılıfı bulunur. Özellikle aileler tarafından leke tutmayan oto koltuk kılıfı modelleri tercih edilirken yaz aylarında uzun seyahatlere çıkan kullanıcılar tarafından terletmeyen oto koltuk kılıfları tercih edilir. Bu noktada oto koltuk kılıfı seçimi sırasında kişinin ihtiyaçları ön plana çıkar. Kişi kendi zevkine hitap eden ve ihtiyaçlarını karşılayan bir koltuk kılıfı seçimi ile en doğru koltuk kılıfını almış olur.

Oto Koltuk Kılıfı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oto döşeme kumaşı ile bir koltuk kılıfı yaptırılmak isteniyor ise ya da universal oto koltuk kılıfı gibi modellerden seçim yapılması gerekiyor ise dikkat edilmesi gereken belirli noktalar bulunur. Bu noktaların başında kişinin ihtiyacı bulunur. Çeşitlerin ve tasarımların fazla olmasından dolayı seçim yapmak oldukça karışık bir hale gelebilir. Ancak seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edildiğinde araca en uygun oto koltuk kılıfı elde edilebilir.

Bu noktada universal oto koltuk kılıfı ne demek gibi araştırmalar yerine kişinin kendi ihtiyaçlarını göz önüne alması ile doğru seçimi yapılması mümkündür. Seçim sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir.

Koltuk Kılıfı Sayısı

Koltuk kılıfı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan birisi koltuk kılıfının sayısıdır. Kişi aracının içinde görsel bütünlüğünü sağlamaktan çok tasarruf yapmak istiyor ise kaç tane koltuk kılıfı alacağına karar vermesi gerekir. Bu noktada aracın sadece ön 2 koltuğu kullanılıyor ise tasarruf amacıyla ön 2 koltuk için oto koltuk kılıfı alınabilir. Aynı zamanda görsel bütünlüğün sağlanması isteniyor ise aracın içindeki tüm koltuklara uygun bir oto koltuk kılıfı seçilmelidir.

Hava Durumu

Kişiye özel koltuk kılıfı yaptırılıyor olsa dahi havanın nasıl olduğu kılıf seçiminde büyük önem arz eder. Soğuk iklim bölgesinde yaşanıyor ise ısıyı tutma özelliği açısından koyun derisiyle kaplanan bir koltuk kılıfı oldukça kullanışlı olur.

Ancak sıcak bir bölgede yaşanıyor ise pamuklu bir oto koltuk kılıfı tercih edilebilir. Bunların dışında yağmur alan bölgelerde suya dayanıklılığı olan malzemeler ile üretilmiş oto koltuk kılıfı seçimi avantajlıdır.

Aracın Markası

Oto koltuk kılıfı seçimi sırasında oto döşeme kumaşı kadar aracın markasına dikkat edilmesi gerekir. Bazı araçlar için özel koltuk kılıfları üretildiği için yanlış bir koltuk kılıfı alındığında takma ve sökme işlemlerinde koltuğun deformasyona uğraması gibi problemler ile karşılaşılabilir.

Kumaş Yapısı

Kumaş koltuk kılıfı temizlik için oldukça kullanışlı olsa dahi seçim sırasında kumaş yapısına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle uzun ömürlü kullanım için yıkanabilir bir ürün olup olmadığı gibi özellikleri barındırıyor olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Örnek verilmesi gerekirse çamaşır makinesinde yıkanacak bir koltuk kılıfı alınmak isteniyor ise polyester pamuk karışımı bir kumaş tercih edilebilir. Ancak daha dayanıklı bir koltuk kılıfı aranıyor ise tay tüyü veya şönil kumaş türlerinden birisinin tercih edilmesi kullanıcı için büyük avantaj sağlar.

Renk Seçimi

Kaliteli koltuk kılıfı almak kadar araç içerisinde estetik bir görüntü yakalanması için oto döşeme kumaşı rengi oldukça önemlidir. Seçilen rengin aracın iç tasarımı ve dış gövde rengine uygun olması gerekir. Ayrıca temizlik açısından düşünüldüğünde açık bir renk almak daha sonrasında problemler ile karşılaştırılmasına neden olur.

İşlevsellik

Oto koltuk kılıfı seçimi sırasında koltuğun airbag uyumlu ve kemer girişine izin verme gibi özellikleri bulunması gerekir. Bu noktada pek çok kullanıcı tarafından airbag uyumlu koltuk kılıfı ne demek gibi sorular sorulur. Airbag uyumlu koltuk kılıfı modellerinin çoğunun üzerinde airbag dikişi bulunur.

Airbag uyumlu koltuklar oldukça dayanıklıdır. Ancak kılıflar airbag uyumlu olmadıklarında birkaç hafta içinde kırışma, buruşma ve kaymaya başlar ve aracın koltuğu ile uyumu bozulur. Aynı zamanda airbag sisteminin devrede kalmasını da engeller. Bu noktada airbag uyumlu koltuk kılıfı ne demek sorusuna verilecek yanıt araca en uygun koltuk kılıfı olduğu söylenebilir. Özellikle seçim sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir.

Airbag sisteminin devrede kalmasını sağlamasından dolayı özellikle dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda seçilen oto koltuk döşemesi ya da oto koltuk kılıfının emniyet kemerini rahat bir şekilde kullanmaya izin vermesine özen gösterilmelidir.

Koltuk Kılıfı Araç Muayenesinden Geçer Mi

Kullanıcılar tarafından oto koltuk kılıfı satın alımında sıklıkla sorulan bir soru ise koltuk kılıfı araç muayeneden geçer mi sorusudur. Bu noktada araç muayene sırasında koltuklar için dikkat edilen unsurlara bakılması gerekir. Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir. Koltuk kılıfları emniyet kemerine izin veriyor olması, airbag ile uyumlu olması gibi işlevleri barındırdığından araç muayenesinden rahatlıkla geçer. Bu noktada koltuk kılıfı araç muayeneden geçer mi sorusuna verilebilecek yanıt geçeceği ve sorun teşkil etmeyeceği olacaktır.