Google'da "oto koltuk kılıfı kalıcı lekeler nasıl çıkar" diye arattığınız için buradaysanız, sizin için bir çözümümüz olabilir. Dökülme kazaları olur. Ancak bunlar olduğunda, araba koltuklarınız oldukça kötü ve lekeli hale gelebilir. Bu nedenle, arabanızı temiz tutmanıza yardımcı olmak için, araba koltuklarını ev ürünleriyle nasıl temizleyeceğiniz konusunda bazı yararlı ve yapılması kolay ipuçlarımız var.

Oto koltuk kılıfı üzerine dökülen kahve ya da bir çocuğun oto döşeme kumaşı üzerine sildiği yoğurt ya da bir parça sakız; küçük lekeleri ve kalan kokuları evde biraz bilgi birikimi ile çıkarabilir ve büyük lekeleri profesyonel bir araba temizleme şirketine ayırabilirsiniz. Burada, araba koltuğu kumaşınızdaki lekeleri çıkarmanın birkaç kolay ve ucuz yolunu göstereceğiz. Başlamadan önce unutmayın ki kalıcı lekelerin temizliği konusunda en önemli etkenlerden biri aracınızın koltuk kılıfı modelleri olacaktır. 

Kumaş Oto Koltuklarındaki Lekeleri Çıkarmanın Yolları

Arabanızın lekeleri ve dökülmeleri göze hoş gelmez ve döşeme kumaşını bozabilir. Kokular yerleşeceği ve lekelerin çıkarılması zorlaşacağı için zaman satın almayın. Araba koltuğunuzdaki küçük lekelerden kurtulmak için bu basit ama pratik ipuçlarını deneyin.

Arabayı Önceden Temizleyin

İlk iş, arabayı elektrikli süpürgeyle temizlemektir. Sert fırçayı elektrikli süpürgeye takın ve gevşek kirleri, parçacıkları, yiyecekleri ve diğer yabancı maddeleri çıkarın.

Soda Kullanın

Sodanın sadece kokteylleri karıştırmaktan daha fazlası için kullanışlı olduğunu biliyor muydunuz? Soda, kumaş araba koltuklarını temizlemeye yardımcı olabilecek güçlü bir çözümdür. Karbonatlı su olarak da adlandırılan soda, arabanızın koltuğunda sihir yapabilen iki mineral olan potasyum bikarbonat ve potasyum sitrat içerir. Soda, ağır hizmet tipi iç temizlik değil, küçük lekeleri temizlemek için en iyi sonucu verir.

Şimdi kısaca oto koltuk kılıfı üzerinde oluşan lekeleri çıkarmak için sodayı kullanma yönteminden bahsedeceğiz. Sodayı açıp bir sprey şişesine dökün, ardından solüsyonu araba koltuğu kumaşına püskürtün. Bir sert fırça alın ve kiri gevşetmek için sodayı kumaşa nazikçe uygulayın. Son olarak sodayı ve kalan nemi temiz bir havluyla silin. Yapmanız gereken tek şey, sodalı kumaş araba koltuklarını temizlemek!

Sirke Kullanın

Sirke, araba koltuklarındaki lekeleri çıkarmanıza yardımcı olabilecek çok amaçlı bir koltuk kılıfı temizliği çözümdür. Profesyonel iç temizlik ürünlerinden daha ucuza mal olur, ancak yine de neredeyse aynı sonuçları verir: temiz bir yüzey. 3 litre sıcak su ile 1 bardak sirkeyi karıştırarak bir çözelti oluşturabilirsiniz. Karışıma biraz bulaşık deterjanı ekleyin. Ardından, etkilenen kumaş koltuklara birkaç damla sirke çözeltisi dökün ve karışımın kumaşa sızmasını sağlayın. Sabun kalıntılarını gidermek için etkilenen bölgeye ılık su dökün ve nemi temiz bir mikrofiber havluyla silin. Alanı yumuşak kıllı bir fırça ile ovalayın ve lekenin kaybolmasını izleyin.

Karbonat Kullanın

Geçmeyen kötü bir leke mi var? Kalıcı lekelerin temizliği için karbonat kullanmayı deneyebilirsiniz. Ucuz ama etkili bir temizleyici ve koku giderici olan kabartma tozu kullanmak her zaman iyi bir çözüm olabilir. Karbonat, kolay ulaşılabilen ucuz bir ürün olması nedeniyle koltuk kılıfı temizliği için en çok tercih edilen seçenekler arasında yer almaktadır. Bir kâseye 1/4 fincan kabartma tozu dökün, ardından ılık suyla karıştırın. Solüsyonu lekeli bölgeye uygulayın, ardından eski bir fırça kullanarak dairesel hareketlerle uygulayın ve kılların lekeyi çıkarmasını sağlayın. Daha inatçı lekeler için solüsyonun lekeye oturmasını 30 dakika bekleyin ve ardından ovmayı deneyin. Temiz bir bezi nemlendirin ve aracın iç kısmındaki kalıntıları silmek için kullanın.

Çamaşır Deterjanı Kullanın

Araba koltuğu lekelerini deterjanla çıkarmak için iki seçeneğiniz vardır: toz deterjan veya sıvı deterjan. Bir kova içinde ılık su ile karıştırarak bir temizleme solüsyonu hazırlayın. Çözeltinin bir kısmını lekenin üzerine dökün ve yerleşmesini bekleyin. Arabanın koltuğunu aşırı doldurmamak için bol miktarda dökmekten kaçının. Ardından, lekeye daha fazla baskı uygulayarak hedef alanı bir bez kullanarak ovalayın. Leke kaybolduğunda, ikinci bir bezi soğuk suyla nemlendirin ve ardından koltuk yüzeyindeki kalıntıları temizleyin. Arabanın camlarını açın ve koltuğun kurumasını bekleyin.

Profesyonel Bir Araba Koltuğu Temizleme Ürünü Kullanın

Bir karışım oluşturabileceğinizi biliyoruz, ancak en yakın mağazaya gidip bir araba koltuğu temizleyicisi satın almak daha iyi bir seçenek olacaktır. Paketi açın, ardından temizleyiciyi üreticinin talimatlarına göre kumaşa uygulayın. Gerektiğinden fazla uygulamayın. Temizleyiciyi araba koltuğu kumaşında en az beş dakika bekletin, ardından lekeli alanı silmek için ıslak bir bez kullanın. Temizleyiciyi iyi çalıştırın ve kir veya lekeler kaybolana kadar gerektiği kadar ekleyin. Lekeler çıkmazsa, yumuşak kıllı bir fırça alın ve bölgeyi fırçalamak için kullanın. Kalıntıları gidermek için alanı ılık suyla durulayın, ardından yüzeyin üzerine kuru bir havlu veya bezle hafifçe bastırın. Arabaya binmeden önce camları açtığınızdan ve bir saat boyunca bıraktığınızdan emin olun.

Buharlı Temizlik

Araba koltuklarını ovma konusunda, buharlı temizleme makineleri, müthiş bir silahtır ve düzenli olarak oto koltuk kılıfı temizliyorsanız bir buharlı temizleme makinesi satın almanız mantıklı olabilir. Buharlama oldukça etkili bir temizleme tekniğidir ve kirli koltuklarda inatçı lekeleri ve kalıcı kokuları giderebilir. Peki buharlı temizlik makineleri nasıl çalışır? Buhar makinesi kumaşın üzerine sıcak su üfler ve kiri çıkarmak için buharı kullanır. Leke kabarmıyor ise, fırça eklentisini kullanmayı deneyin. İşiniz bittiğinde temiz hava almak için arabanın camlarını mutlaka açın.

Bu yöntemi kullanan araç sahipleri, kirli kumaş koltukları temizlemenin en iyi yolunun buharlama olduğunu düşünecektir. Temizledikten sonra, arabanızın koltuk durumunda büyük bir fark görmelisiniz. Temizlik sadece görünüşte değil, ferahlatıcı kokuda da farkını ortaya koyacaktır. Ama önce, çöpleri, kalıntıları ve kabaran kiri ortadan kaldırmak için kumaş araba koltuklarını elektrikli süpürgeyle temizlemeniz gerekir.

Deri Oto Koltuklarındaki Lekeleri Çıkarmanın Yolları

Kalıcı lekelerin temizliği için koltuk kılıfı modelleri oldukça önemli bir etkendir. Eğer oto koltuk kılıfı seçeneğiniz kumaş değilse izlemeniz gereken yöntemler daha farklı olacaktır. Oto döşeme kumaşı üzerine dökülen lekeler ile deri koltuklar üzerinde oluşan lekelerin çözümü için farklı yöntemler kullanmanız gerekebilir. 

Deri koltuklar, malzemenin üstün kalitesi nedeniyle kumaş döşemeye kıyasla daha fazla özen gerektirir. Derideki pislikleri ve lekeleri kendi başınıza temizlemek için şu yollarından birini deneyin:

  • Oje çıkarıcı veya alkol kullanın. Lekeyi alkole batırılmış bir pamuk top ile lekelemek derideki pisliği yavaşça kaldıracaktır. Ve leke kalktığında, koltuktaki alkolü ılık su ve bulaşık deterjanı ile temizleyin.
  • Jel olmayan bir diş macunu kullanın. Daha benzersiz bir teknik, lekenin üzerine biraz diş macunu sürün ve ardından lekeyi nazikçe ovalamak için temiz bir diş fırçası kullanın.
  • Bir limon suyu ve krem ​​tartar macunu kullanın. Eşit miktarda limon suyu ve tartar kremini bir macun içinde karıştırın ve lekeye uygulayın. Yaklaşık 30 dakika oturmalı ve ardından nemli bir süngerle silebilirsiniz. Macunun ağartma etkisi vardır, bu nedenle sadece açık renkli koltuklarda kullanılmalıdır.
  • Sirke karışımı deri koltuklarda da işe yarıyor.