Her ne kadar aracınızın dış yüzeyindeki kiri temizlemek görece kolay olsa da içindeki kiri temizlemek için özel zaman ayırmanız ve detaylara dikkat etmeniz gerekir. Çünkü arabanızın dışını yıkamakta kullanılan dış temizlik robotu gibi sihirli bir iç temizlik robotu henüz icat edilmemiştir ve kirli işleri sizin yerinize yapması için başka birine ödeme yapmaya istekli değilseniz, kollarınızı sıvamanın zamanı geldi demektir.

Araç İç Temizlik Güvenliği

İster inanın ister inanmayın, arabanızın içini temizlerken eğer gerekli tedbirleri almazsanız kendinize zarar verebilirsiniz.

  • Gereksiz görünebilir, ancak bakım spreyleri ve temizlik bezleri gibi kimyasallarla çalışırken eldiven ve göz koruması kullanın. Ayrıca, araç içi hava akışı çok önemlidir.
  • Koltukların altına ve diğer engellenmiş alanlara ulaşırken dikkatli olun. Ellerinizi kesebilecek veya çizebilecek çok sayıda keskin nesne var.
  • Başka bir seçeneğiniz yoksa, yoğun bir yere veya trafiğin yoğun olduğu bir caddeye park ederken arabanızı temizlemeye çalışmaktan kaçının. Çalışırken aracınızı özgürce ve güvenli bir şekilde inip binebileceğiniz bir yere götürmek en iyisidir.

Malzeme Listesi: Aracınızın İçini Temizlemek İçin İhtiyacınız Olan Her Şey

Muhtemelen listedeki birçok malzeme elinizde vardır, ama elinizde olmayanlar bile satın alınması zor malzemeler değil:

  • Elektrikli süpürge
  • Havlular, hem kumaş hem de kağıt
  • Mikrofiber bez
  • Pencere temizleyicisi
  • Sentetik kumaş ve/veya deri temizleyici ve düzeltici
  • Halı temizleyicisi
  • Çöp poşeti
  • Uzatma kablosu (gerekirse)
  • Eldivenler (gerekirse)
  • Göz koruması (gerekirse)

Aletlerinizi ve teçhizatınızı her şeye kolayca erişilebilecek şekilde düzenlemek, size çocuğunuzun veya dört ayaklı yardımcınızın gerekli malzemeleri bulup getirmesini beklerken kaybedeceğiniz dakikalardan tasarruf etmenizi sağlar.

Ayrıca garaj zemini, araba yolu veya cadde otoparkı gibi düz bir çalışma alanına ihtiyacınız olacak. Sokağı kullanırken herhangi bir kuralı ihlal etmediğinizden emin olmak için yerel yasalarınızı kontrol edin. 

İşte Arabanızın İçini Nasıl Temizleyeceğinize Dair Öneriler

İyi Aydınlatmalı Serin Bir Alan Bulun

  • Güneşte çalışmak sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda temizlik ürünlerini daha az etkili hale getirir. Ürün çok uzun süre bırakılırsa ısıya tepki verebilir ve iç kısmı lekeleyebilir veya zarar verebilir.

Çöpü ve Dağınıklığı Kaldırın

  • Çöp torbalarınızı ve bir çift eldiven alın.
  • Aracınızın içinde bulabileceğiniz tüm eski patates kızartması kutularını, fast food poşetlerini ve çöpleri alarak başlayın. Bagaja da dikkat ettiğinizden emin olun. Çocuğunuz varsa koltuk altlarını ve koltuk aralarını kontrol edin. Ulaşılması zor yerlerde boya kalemlerini, atıştırmalık ambalajları ve diğer çöpleri saklamayı severler.
  • Taşıdığınız aracı çalıştırmak için hayati olmayan her şeyi çıkarın. Altı aydır bagajınızda dolaşan o kıyafet çantasını nihayet bağışlamak için zaman ayırın ve bu sırada kirli kıyafetlerinizi veya ayakkabılarınızı çıkardığınızdan emin olun.

İç Yüzeyleri Temizleyin

Bu işlem sırasında elektrikli süpürge kullanacağınız için, alt yüzeyleri temizlemeden önce üst yüzeydeki kiri temizlemek en iyisidir. Tıpkı arabanızı tepeden yıkamaya başlayacağınız gibi, bu, bütün döküntülerin toplanmasını daha da kolaylaştıracaktır.

  • Ön panelden başlayarak, bir mikrofiber toz bezi, bir temizleme/düzeltici bezi veya bir mikrofiber havlu ve otomotiv yüzeylerinden kiri çıkarmak için tasarlanmış bir sprey kullanarak tozu ve kiri silin.

- Direksiyon simidini, gösterge grubunu, vites kutusunu ve diğer dar alanları silin. Saç, toz ve diğer kirler bu yerlerde birikme eğilimindedir, bu nedenle çok dikkatli olmak isteyeceksiniz.

- Kağıt mendil/kağıt havlu kullanıyorsanız, iç kısmı eşit şekilde temizlediğinizden emin olmak için bunları sık sık değiştirin. Havlu ve sprey kullanıyorsanız, havluyu ters çevirin veya etrafa kir yayılmasını önlemek için yenisini alın.

- Gerçekten detaylı bir temizlik istiyorsanız, klima kontrol düğmelerinizin ve vites kolunun etrafındaki saç ve diğer kalıntıları temizlemek için bir diş fırçası kullanın.

  • Aracınızın iç kısmındaki camı temizlemek için cam temizleme spreyi ve mikrofiber havlu kullanın.

- Amonyak içeren cam temizleyicilerden uzak durmaya çalışın. Kabin içindeki plastiklere ve diğer yüzeylere zarar verebilir.

- Arabanızda renkli/filmli camlar varsa, bu renk/film işini bozmayacak bir tane kullandığınızdan emin olmak için kullanacağınız temizleyicinin uyarılarını okuyun.

- Daha temizliği bitirmeden spreyin kurumasını veya çizgilere neden olmasını önlemek için küçük alanlarda çalışmak en iyisidir.

Vakumlamaya Başlayın

  • Süpürmeden önce, varsa aracın paspaslarını çıkarın. Bu, kirli paspasları izole etmenize ve aracın dışındaki kiri silkelemenize olanak tanır.
  • Halılara başlamadan önce koltukları süpürün. Elektrikli süpürgeniz için ince uçlu bir aparatınız varsa, kumaş veya derideki çatlaklara ve yarıklara ulaşmak için bu aparatı kullanmak en iyisidir.
  • Ön camların ön panelin üst kısmıyla birleştiği yerdeki ve varsa arabanızda arka koltukların arkasındaki havalandırma deliklerini vakumlayın.
  • Zemini süpürmeye devam edin. Koltukların altından başlayın ve koltuklar ile orta konsol veya kapılar gibi iç kaporta aralarını süpürdüğünüzden emin olun. Tüm bu yarıklara ulaşmak için koltuğu öne ve arkaya kaydırın. Süpürgenizde küçük bir fırça eki varsa, halıdaki kılları ve diğer kalıntıları temizlemeye yardımcı olabilir. Özel olarak tasarlanmış pet saç fırçaları da kullanışlı olabilir.
  • Paspasları tekrar takmadan önce iyice süpürün. Eğer paspasınız her türlü hava koşuluna uygun paspaslardansa, bunları bir hortumla püskürtmek ve çamur ve diğer kalıntıları temizlemek için fırçalamak iyi bir fikirdir. Yeniden takmadan önce kurumasını bekleyin.

İşi bitirmek için, temizlik işlemi sırasında çıkardığınız paspasları ve araç içinin diğer parçalarını yerine yerleştirin. Büyük bir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak için yaptıklarınızı kontrol edin ve temizlik sırasında temizlenemeyen lekeleri veya noktaları not edin. Çıkmayan bu inatçı lekeler özel bir leke çıkarma spreyi veya aleti ile profesyonel yardım veya ek dikkat gerektirebilir. Size de uygunsa, şimdi aracınıza bir oda spreyi takmanın da tam zamanı.

Benzer Yazılar