Oto koltuk döşeme kumaşı nasıl temizlenmeli? Araçların içinde bulunan koltuklar yoğun kullanım nedeniyle kısa sürede kirlenebilir ve tozlanabilir. Bu nedenle temizlik işlemlerinin de düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi şarttır.

Eğer koltuk döşeme kumaşlarının bakımı atlanırsa veya önemsenmezse, kısa sürede hem araçta kötü bir görünüm olacak hem de hijyen sorunları oluşturacaktır. Periyodik bakımların bunların önüne geçmesi mümkündür.

Her ne kadar sürücüler dikkatli olsa da ayaklarla beraber pek çok kir ve toz da araçların içine taşınır. Bununla sınırlı kalmadan görünmez kaza sonucunda yiyecek-içecek dökülebilir. Oto koltuk kılıfı temizliği yapılırsa bunlara son verilerek daha temiz bir araç elde edilebilir.

Araba İçi Nasıl Temizlenir

Araba koltukları, yiyecek lekelerinden, evcil hayvan tüylerinden ve dökülen yiyecek-içeceklere kadar pek çok duruma maruz kalır. Temizleme, vakumlama, lekeleri çıkarma gibi işlemlerden meydana gelen tavan döşeme temizliği bu nedenle oldukça önemlidir. 

Buna başlarken öncelikle araba içindeki tüm malzemeleri çıkarmanız, kaba artıkları da elinizle toplamanız önerilir. Temizlik işlemleri bu sayede daha pratik hale gelebilir. Ayrıca araç içinde yapılması gereken bir takım tamir işlemleri varsa öncelikle bunun yapılması önerilir. Bu hem kumaş hem de kapı bölümleri için geçerlidir.

Çünkü söz konusu işlemler esnasında da ortaya bir takım kirlilikler ortaya çıkacaktır. Temizlik sonrası yapılan bir tamir aracı yeniden kirletecektir. Bu da harcadığınız tüm emeklerin boşu boşuna olmasına sebep olacaktır.

Vakumlamak

Aracınızın iç bölümündeki kaba artıkları aldıktan ve eşyaları dışarı taşıdıktan sonra işe kumaşı vakumlayarak başlayabilirsiniz. Bu işlem, tozu, birikintileri ve evcil hayvan tüylerini giderecektir. koltuk dolgusuna daha derine itmenizi de önleyecektir. 

Sırt ve koltuk arasına ulaşma konusunda zorluk çekerseniz, özel aralık aletini kullanmanız mümkündür. Ayrıca döşeme fırçası ile kumaşların lifleri de kaldırılabilir.

Ön Leke Temizliği

Temizlikten önce vakumlama yapmak, lekelerin daha derine nüfuz etmesini önlemek içindir. Zira tozları ıslatmak çıkmalarını daha zor bir hale getirir.

Bu nedenle kapı döşeme temizliği yaparken, vakumlama ardından ön temizlik yapılmalıdır. Ön işlemlerin amacı ana temizliği daha kolay ve pratik hale getirmektir. Çoğu yiyecek ve içecek, yağ ve çamur lekesi lekelerin üzerinde biraz döşeme temizleyicisi kullanıp, sert bir fırça ile kumaşa uyguladıktan sonra çıkabilir.

Ardından da 15 dakika boyunca beklenmelidir. Koltuğunuza akan veya renk bulaştıran boya bazlı lekeler varsa lekeli bölgeyi hafifçe nemlendirme önerilir. Bir kuru oksijen bazlı ağartıcı macunu ve birkaç damla suyu karıştırıp, lekeli alana yayılır. Sonrasında ise en az bir saat beklenir.

Genel Temizlik 

Ön temizlik işlemleri kolay lekelerin çıkmasına olanak tanır. Eğer tüm lekeler bununla çıkmışsa temizleyici solüsyonlara gerek kalmadan bu adım atlanabilir. Çünkü yeni dökülen bir yağ veya yiyecek-içecek, anında müdahale edilirse bununla ortadan kaldırabilir.

Ancak derine işlemiş bir leke varsa ön temizleme onu sadece yumuşatmaktan öte gidemez. Bu durumda oto koltuk döşeme kumaşı genel temizlik yapılarak çözülebilir. Burada bir temizleyici solüsyon seçmeniz, ılık su ile karıştırarak uygulamanız gerekir. Ürünün üzerinde yer alan talimatları inceleyerek daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Eğer sprey şeklinde değil bir sprey şişesine boşaltarak özel lekelere doğrudan müdahale edebilirsiniz. Bunu uygularken koltuğun tepesinden başlayarak ve tüm koltuğa hafifçe püskürtmeniz yeterlidir. Dolayısıyla kumaşı aşırı derecede doyurmanıza gerek bulunmaz. 

Taban döşeme temizliği yaparken, ardından fırça ile bunu uygulamanız gerekir. Koltuk üzerine püskürttükten sonra temizleme solüsyonunda çalışmak için sert bir fırça önerilir. Sert fırçanız kirlendiğinde, bir kova temiz suyla durulayabilir, böylece işlemlere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Kuruması İçin Beklemek

Oto koltuk kumaşı temizliği yapıldıktan sonra sadece kuruması için beklemeniz gerekir. Paspasları bu esnada dışarı sererseniz, daha etkili bir şekilde kurumasına olanak tanıyabilir. Otomobil kapılarının hepsini açık bırakırsanız hem havalanmasına hem de temizlik maddelerinin kokusunun kaybolmasına olanak tanıyabilirsiniz.

Genellikle aracın içinin tamamen kuruması iki ile üç sürer. İşlemi hızlandırmanız gerekiyorsa, arabada koltuklara doğru üfleyen fanlardan yararlanabilirsiniz. Bunun dışında arabayı en güneşli yere park ederek de süreç hızlandırılabilir.

Cilalama

Her sürücü araçlarının tertemiz görünmesini ister. Bunun için tavsiye edilen işlemlerden bir tanesi de ciladır. Bu uygulama tavan döşeme temizliği tamamlanınca ve kuruması gerçekleşince yapılır. 

Burada ilk olarak her genel temizleme ardından cila kullanmanızın gerekmediği bilinmelidir. Bir kere yapıldıktan sonra gözlemleyebilir, gereken zamana kendiniz karar verebilirsiniz. Genel olarak bir sene içerisinde 2 ile 4 kez yapılması tavsiye edilir. 

Ayrıca aracınız tam kurumadan cila yaparsanız, dalgalı ve hoş olmayan bir görüntü kalmasına neden olacaktır. Dolayısıyla ciladan önce kesinlikle emin olmanız önerilir. Farklı cilaları inceleyebilir, bunların arasından siz en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Bunların üzerinde uygulama yöntemleri yer almaktadır. Bunları takip ederseniz daha doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Her ne kadar daireler halinde yapılsa da aslında bir düz hat halinde uygulanır. Dairesel hareket kötü izlerin kalmasına neden olur. Taban döşeme temizliği cila ile beraber tamamen sona erer.

Koruyucu Kaplamalar

Koltuklar ve paspaslar döşeme temizliği ardından tamamen temiz bir yapıya kavuşur. Ancak bu durum hemen kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Araçlar günlük hayatın önemli bir parçası olduğu için temizledikten 1-2 saat sonra yine kirlenebilir.

Eğer bunu önlemek istiyorsanız, kumaş koruyucu ürünler size en iyi çözümleri teklif eder. Bunlardan yardım alarak uzun süre otomobillerinizi koruyabilirsiniz. Aracınız temizlendikten ve kuruduktan sonra bunları uygularsanız, çok uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Koruyucu delinmediği sürece lekeleri önleyeceği için bir sonraki temizlikte sadece basit bir ön temizleme ile daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Araç İçi Ne Kadar Sürede Bir Temizlenmeli

Peki, kapı döşeme temizliği ne sıklıkla yapılmalı? Otomobilin iç bölümlerinde olan lekeler bagaja göre daha kolay bir şekilde fark edilebilir. Dolayısıyla her gün aracı kontrol etmeniz, bir leke olup olmadığını teyit etmeniz önerilir.

Çünkü bir lekeye hızlı bir şekilde müdahale ederseniz, etkili bir şekilde sonlandırmanız daha muhtemeldir. Uzun süre kalması kurumasına ve derinlere işlemesine yol açacak, böylece temizliği daha zor bir hale getirecektir.

Bunun dışında kapsamlı bir temizlik ise arabanızı ne kadar aktif olarak kullandığınıza bağlıdır. Buna göre aylık bir rutin belirleyebilir, temizleme işlemlerini yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir nokta lekelere anında müdahale etmezseniz ve iki genel temizlik arasındaki süreyi çok uzun tutarsanız, işinizin daha da zor olacağıdır.

Araç İçi Temizleme Önerileri

Araç içinde bulunan kumaşlar günümüzde farklı materyaller kullanılarak üretilir. Bu nedenle temizlik malzemeleri de farklı alanlara göre özel bir şekilde imal edilir. Yanlış yüzeyde yanlış temizleyici kullanmak sadece lekenin etkili şekilde sonlanmasına engellemez. Kumaşın yapısına da zarar verir. Böylece daha hızlı yıpranır ve yer yer renk değişiklikleri gözlemlenir.

Bu gibi durumları önlemek için oto koltuk temizliği öncesinde bunların neyden yapıldığını bilmeniz önerilir. Böylece temizlik malzemelerini daha doğru bir şekilde seçebilir, işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar