Oto döşeme kumaşı arabanın en kirli kısmı olan yer halısı olarak da biliniyor ve en çok mikrop barındıran yer olarak öne çıkıyor. Özellikle kış aylarında çok kirli halıların temizliği bir profesyonel tarafından yapılması gerekir.

Paspasların ve yer halılarının temizlenmesi taban temizliği grubunda değerlendirilmelidir. En çok kirlenen halılarının temizlenmesi, kirlenen alanın geri kalanından çok daha güçlü bir temizlik gerektirir. Bu nedenle bu alanın temizliğinde pH 13 temizleyici tercih edilmelidir. pH değeri yüksek olmasına rağmen kanserojen madde içermediğine de dikkat etmelisiniz. Bu esnada tercih edeceğiniz ürünün yanı sıra sert kıllı bir temizleme fırçasına da ihtiyaç duyabilirsiniz. Araç içi temizleyici, koltuk izlerini ve dar alanları temizlemek için sert kıllı bir fırça ile birlikte kullanılmalıdır. Bu tür alanların temizliği için özel olarak üretilmiş sert kıllı fırçalar ve temizleyiciler ile derinlemesine temizlik mümkündür.  Bir kimyasalın pH'ı arttıkça alkalinite değeri de artar. Düştüğünde asit seviyesi yükselir. Her iki durumda da ürünün kokusu nötr ürünlere göre çok daha keskindir. Bu tür ürünleri kullanırken iyice yıkamak, kurutmak ve havalandırmak çok önemlidir.

Oto Döşeme Kumaşı Seçimi 

Zemin halıları, bir sprey şişesi ve fırça kullanılarak zemin halısına püskürtülen temizlik malzemeleri ile temizlenebilir. Ancak Bu aşamada temizlik kadar oto döşeme kumaşı seçimi de önemlidir. Çünkü seçtiğiniz kumaşın özellikleri yapacağınız temizliği direkt olarak etkiler. Bu sebeple daha kolay temizlenen ve kir tutmayan bir kumaş seçtiğiniz takdirde temizliğin de sizin vaktinizi almayacağını bilmeniz gerekir.

Zemin halısının ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak temizleme işlemi tekrarlanabilir. Koltuk raylarının temizliği de yer halısını temizlerken çok önemlidir. Bu rayların temizliği koltuk ileri geri hareket ettirilerek yapılmalıdır. Bu uygulamada silme temizleme dikkatli ve güvenilir bir şekilde yapılması gereken bir uygulamadır. Torpido gözünün altı da dikkatlice temizlenmelidir. Yer halısını temizlerken daha sonra koku yapacak noktalara özellikle dikkat etmelisiniz. Zemin halısının altında bir sızıntı varsa o bölgede bakteri ve rahatsız edici kokular gelişecektir. Arabanın içine dökülen süt gibi bakteri barındırabilen yiyecekler ve sıvılar, bu tür sorunlara neden olabilir.

Taban Kumaşı Kullanımı

Uygulamadan sonra arabanın içini bir araba kurutma makinesi ile kurulamanız önerilir. Aracın içi nemliyse koku gelişebileceğinden kurutma işlemi çok önemlidir. Uygulamanın 6 ayda bir tekrarlanması önerilir. İlk olarak, kumaştaki kiri ve tozu temizlemeniz gerekir. Tavan döşemesini temizliğe hazırlamak için her zaman tüm tavan döşemesini süpürün. Tavan döşemesine özel bir kumaş temizleyici uygulayın ve sorunlu alanlara odaklanın. Temizleyiciyi kanepe ve kapı kasası döşemesine dairesel bir hareketle uygulamak için bir sünger veya fırça kullanın, ardından mikrofiber bir bez veya havluyla silin. Çok kirli alanlar için işlem tekrarlanabilir. Döşemeli araba koltuklarını temizlemek için 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 su bardağı sirkeyi birkaç damla hoş bir esansiyel koku ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı bir sprey kutusuna koyup koltuğun üzerine püskürtebilirsiniz. Taban kumaşı kullanımı esnasında dikkatli davrandığınızda bu işlemi bir kere uygulamanız yeterli olacaktır.

Taban Döşemesi Neden Önemli

Aracınızı kullanımınız esnasında döşemenin çökmemesi, ıslanmaması ya da herhangi bir hasara uğramaması için taban döşemesi önemlidir. Kaliteli bir taban döşemesi kolaylıkla temizlenecek ev uzun yıllar herhangi bir problem yaşamadan kullanılacaktır.

Vinil zeminler kabartma tozu ve nemli bir bezle yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir. Bu karışım daha sonra bulaşık deterjanı ve su ile yıkanabilir. Döşemelerinizi yıkamak için bir kovayı soğuk, ikincisini sıcak suyla doldurun. Bir kova sıcak suya normal çamaşır deterjanı ekleyin. Arabanızın içini temizlerken iç paspasları, koltuk kılıflarını ve eğer varsa diğer ürünleri çıkarın. Arabanın zeminini ve koltuklarını elektrikli süpürgeyle temizleyin. Mikrofiber bez ve iç temizleyici kullanarak aracınızın içini tozdan arındırın ve temizleyin. Bir kova suyu ağartılmamış bir temizleme solüsyonuyla karıştırın. Bir bezi bu karışımla nemlendirin ve çarşafı silin. Ardından kirli alanı bir fırça ile fırçalayın. Ardından temiz su ve bir bezle iyice durulayın.

Taban Temizliği Nasıl Yapılır

Aracınızın taban temizliğini gerçekleştirirken, eğer mümkünse ve ihtiyaç duyuluyorsa elektrikli süpürgenin en güçlü seçeneği ile kanepenin tüm yüzeyini süpürebilirsiniz. Ardından nemli bir bezle tozu alın. Artık taban temizliğini sabunlu suyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada deterjan seçiminiz kadar kumaş seçiminiz de önemlidir.

Koltuklar, zemin kuruyana kadar ıslak kalacaktır. Herhangi bir koku yapmaması için kurutulması gerekir. Oto döşeme kumaşı ütüyle kurutulabilir. Ancak ütü yaparken kumaşı yakmamaya dikkat edin.

Yumuşak, ince kıllı bir diş fırçası, iç konsoldaki küçük alanları ve damarlı deri yüzeyleri daha etkili bir şekilde temizlemek için kullanılabilir. İç camı, cam temizleyici püskürtülmüş mikrofiber bir bezle dairesel hareketlerle temizleyebilirsiniz.

Artan araba modellerinin yanı sıra araba aksesuarları olarak da oto döşeme kumaşı çeşitleri oldukça fazladır. Sürekli artan çeşitlilikteki zemin kaplamaları, aracınızın görünümünü güzelleştirerek büyük bir fark yaratır. Bu farklı araç iç modelleri sayesinde özgün bir görünüm oluşturulmaktadır. Bu noktada alıcılara oldukça fazla çeşitlilik sunuluyor. Kumaş ve deri gibi farklı kumaş türleri vardır. Bu farklı malzemelerin avantajları ve dezavantajları vardır. Bir çeşit dolgu malzemesi olan kumaş, sıcak havalarda terlemeyi engeller, soğuk havalarda ise sıcak bir his verir. Ayrıca bez kumaşlar kaymaz ve dayanıklı oldukları için tercih edilmektedir. Diğer bir döşeme çeşidi ise deri döşemedir. Deri kılıflar ise çok daha kaliteli görünür ve toz tutmadığı için temizlenmesi daha kolaydır.

Oto Koltuk Kılıfı Seçimi

Aracınızın içini temiz tutmak ve bu zeminlerin ömrünü uzatmak için bu zeminler düzenli olarak temizlenmelidir. Bu nedenle zemin her zaman temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Bu sayede döşeme daha uzun yıllar verimli bir şekilde kullanılabilir. Aracınızın içinin düzenli olarak temizlenmesi, değerinin korunmasına yardımcı olacaktır. Daha sağlıklı araç kullanımı için taban kumaşı temizliği önemlidir.

Toz ve leke gibi durumlar küçük kalıplarda fark edilmez ancak zamanla bozulmalara neden olabilir. Bu gibi durumlarda bakımsız bir görüntüye sebep olmamak için hızlı bir şekilde müdahale etmeniz ve temizlemeniz gerekmektedir. Arabanızın döşemesini temizlemek, kullandığınız kumaşa bağlıdır. Bu nedenle zeminde aşınmayı önlemek için uygun temizlik yöntemleri kullanılmalıdır. Ancak kullandığınız temizlik maddesi de çok önemlidir. Alışılmadık bir malzeme ile temizlik yapmak, döşemenizin yapısını bozabilir ve temizlemek yerine daha kötü bir görüntüye neden olabilir. Bu nedenle farklı kumaşlar için farklı temizlik maddeleri kullanılmaktadır.

Aksi bir durum yaşamamak adın temizlik maddeleri zemine tam olarak uygulanmadan önce zeminin küçük bir alanında test edilmelidir. Burada herhangi bir hasar yoksa temizliğe devam edebilirsiniz. Zemine zarar verebilir. Yanlış temizlik maddesi seçimi de aracın içinin temizlenmek yerine onarılmasına neden olabilir. Aracınızın içini temizlemenizin ardından daha uzun süre boyunca temiz kalması için oto koltuk kılıfı kullanabilirsiniz. Bu sayede koltuklarınız uzun süre boyunca temiz kalacak ve olası bir lekelenme durumuna da engel olmuş olacaktır. Bu sebeple oto koltuk kılıfı sıklıkla tercih edilmektedir.

Benzer Yazılar