Bagaj temizliği nasıl yapılmalı? Bagajlar araçların en işlevsel yerleri arasındadır. Lazım olabilecek pek çok şeyi burada güvenli bir şekilde saklayabilir, gittiğiniz her yere zorluk çekmeden taşıyabilirsiniz.

Her ne kadar bu yönüyle çok pratik bir yapıya sahip olsa da çok kısa sürede kirlenir. Bununla sınırlı olmadan yağ ya da farklı lekeler de görülebilir. Bu araç içerisinde hem kötü bir görünüme hem de zamanla kötü kokulara neden olur.

Bu nedenle dikkatli ve doğru bir şekilde temizlenmesi şarttır. Bagaj döşeme temizliği doğru bir şekilde yapılırsa uzun süre boyunca temiz ve hijyenik bir şekilde kullanılabilir. 

Bagajın Boşaltılması

Arabanızın bagajında ​​saklanan birçok şeyin olması yaygındır. Bu nedenle, başlamadan önce tüm eşyaları çıkarılmalı, bagaj tamamen boş bırakılmalıdır. Bu durum çıkarılması gereken lekeleri görmenizi ve belirlemenizi sağlayacaktır. 

Ardından elinizle alabildiğiniz büyük artıkları temizlemeniz önerilir. Bunları vakum ile almaya çalışmak sorunlara neden olabilir. Bagaj döşeme kumaşı böylece daha net bir şekilde gözlemlenebilir.

Kumaşın Vakumlanması ve Temizlenmesi

Bagaj tamamen boşaldığında ve büyük artıklar alındığında, bagaj döşeme bakımı vakum ile takip etmelidir. Bu durum kalan artıklardan kurtulmanıza olanak tanır. Çünkü küçük toz parçacıkları ve artıklardan elle kurtulmak neredeyse imkansızdır. 

Bu esnada, stepne yuvası gibi alanlarda sıkışmış bir nesne olup olmadığını kontrol edilmelidir. Eğer varsa onu da dikkatli bir şekilde almalıdır. Bagaj halısı alınabiliyorsa çıkartılmalıdır. Ardından halının dışında burası da süpürülmelidir. Zira küçük parçalar buraya düşmüş de olabilir.

Bundan sonra bagaj döşeme kumaşı sabun ya da deterjanla, ılık suda yıkanmalıdır. Kuruması için düz bir şekilde yatırılmalıdır. Bagajın pürüzsüz iç yüzeyini ovmak için su ve bulaşık deterjanı veya araba şampuanı karışımına batırılmış temiz bir bez kullanılabilir. 

Temiz su kovasına batırılmış başka bir temiz bez kullanarak, sıvı deterjan karışımını çıkarmak için alanlar silinerek bu süreç tamamlanabilir. Son olarak başka bir temiz bezle kurulanmalıdır. Ancak bazı bagaj kumaşları çıkartılamayabilir. Bu durum süpürmeye devam edilmelidir.

Lekeler Nasıl Çıkartılabilir

Halıyı iyice vakumladıktan sonra sıra lekelerin çıkartılmasına gelir. Bu noktada piyasada kullanabileceğiniz çok sayıda deterjan ve araba şampuanı vardır. Bunların her birini inceleyerek kullanmanız mümkündür.

Ancak bagaj döşeme yağ, kir çıkarma için farklı yöntemler de vardır. Bunları da bilirseniz uygulayabilirsiniz.

Sirke

Sirke, bagaj döşeme temizliği sırasında kullanabileceğiniz çözümlerden bir tanesidir. Bu basit nitelikte olan sabunlara göre daha güçlü bir yapıya sahiptir. Bunun için bulundurmanız gereken seçenekler şöyledir;

  1. 1 yemek kaşığı beyaz sirke 
  2. 1 yemek kaşığı kabartma tozu 
  3. Temiz bez

Beyaz sirkeye kabartma tozu katıp karıştırdıktan sonra bezi buraya batırmanız ardından da dairesel hareketler ile lekeli yerlere sürmeniz gerekir. Eğer çok küçük bir alansa ve bez yardım etmiyorsa bagaj döşeme bakımı sırasında diş fırçası da kullanılabilir.

Limon

Sirkenin yanı sıra limon da bagaj döşeme yağ, kir çıkarma seçeneklerinden bir tanesidir. Limonun asitli yapısı, kirlere karşı size yardım edebilir. Eğer sirke kokusunu sevmiyorsanız, bu seçenek size en iyi çözümleri teklif edebilir. Bunun için gerekli olanlar aşağıda yer almaktadır;

  1. ¼ fincan limon suyu 
  2. 2 su bardağı ılık su
  3. 1 su bardağı soğuk su
  4. Sprey şişesi 
  5. Temiz bezler

Bagaj döşeme bakımı yaparken ılık & soğuk suya limon suyu karıştırıp sprey şişesine eklerseniz, lekeli alanlara doğrudan püskürtebilirsiniz. Ardından temiz bezlerle silebilir, lekelerden kurtulabilirsiniz.

Kurutma 

Halıyı vakumlama ve lekelerin çıkartılması tamamlandıktan sonra bagaj döşeme kumaşı kurumalıdır. Yıkanan halıyı tekrar bagaja yerleştirmeden önce kurumasını beklenmelidir. Bagaj halısı çıkarılamıyorsa, bagaj halısı kuruyana kadar bagaj kapısını açık kalmalıdır. Bu, kurumamış halılardan dolayı oluşan nem ve kötü kokuyu önlemek içindir.

Ayrıca ıslak döşeme kumaşının üzerine eşyaları yerleştirirseniz, bu durum daha çabuk kirlenmesine neden olacaktır. Islak zeminde kirler daha kötü bir şekilde görülür.

Bagaj Kapağı Temizliği

Neredeyse tüm sürücüler bagaj temizliği konusunu döşeme ile sınırlı zanneder. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Çünkü kumaş temiz olsa bile altını temizlememişseniz 1-2 gün içerisinde eski durumuna geri dönecektir.

Bunun gibi bagaj kapağını da silmeniz gerekir. Aksi durumda tekrar tozlu bir ortam meydan gelecektir. Ayrıca yerleştirdiğiniz eşyaları da önceden silmek, böylece temizlenmesini sağlamak önerilir. Böylece bagaj daha uzun bir süre temiz kalabilir.

Bagaj temizliği yaparken nemlendirici mendiller kullanabilirsiniz. Bunun dışında tozları temiz ve ıslak bir bez ile alabilirsiniz. Eğer yağ gibi lekeler varsa özel şampuanlar ve ürünler kullanılabilir.

Kokular

Araç sahiplerinin bildiği üzere bagaj döşeme temizliği yapmak 5-10 dakikada tamamlanmaz. Bunun için en az 1-2 saat uğraşmanız gerekir. Kirlerin inatçılığına göre daha da uzun alabilir. Dolayısıyla bu süre içinde gerek bagaj gerekse eşyalar havalanır.

Bu kötü kokuları giderse de yağ çözücü gibi ürünler çok keskin kokulara sahiptir. Dolayısıyla temizliği komple bitirmişseniz hemen eşyaları ve kumaşı yerleştirmeden önce biraz bunların gitmesi için beklemeniz önerilir.

Ardından yerleştirirseniz daha temiz bir ortam elde edebilirsiniz. Bununla sınırlı kalmadan içine parfüm sıkarak daha hoş kokular alabilirsiniz.

Bagaj Temizliği Ne Zaman Yapılmalı

Peki, bagaj döşeme kumaşı temizliğini ne zaman yapmanız gerekir? Temel olarak bunun için herhangi bir zaman aralığı kalmaz. Lakin bu durum çok uzun süre boyunca silmeyeceğinizi göstermez. 

Tavsiye edilen bagajı 1-2 günde bir kontrol etmektir. Özellikle içine dökülebilecek, leke yapacak bir şey yerleştirmişseniz sık sık incelenmelidir. Çünkü yağ gibi lekelere hemen müdahale edilmezse aradan geçen zamanda iyice işleyecektir. Dolayısıyla çıkarması oldukça zor hale gelir. 

Eğer bagaj döşeme bakımı ve kontrolü düzenli bir şekilde gerçekleştirilirse, çok uzun bir süre temiz şekilde kullanabilirsiniz.

Bagaj Döşeme Kumaşı Değişimi 

Her ne kadar düzenli bakım kumaşların uzun süre kullanımı için gerekse de aşırı kullanılan kumaşlar zaman içerisinde yıpranma gösterir. Bu nedenle bir süre sonra bagaj döşeme değişimi gereksinimi duyulabilir. 

Ancak sadece bununla da sınırlı değildir. Eğer bagajınızı düzenli aralıklar ile temizlemezseniz, bu yağ gibi bazı lekelerin iyice derine işlemesine neden olur. Öyle ki ne kadar yıkarsanız yıkayın inatçı lekeler çıkmayabilir.

Bu esnada ne kadar çok temizleyici kullanırsanız, kumaş bir o kadar yıpranacağı için neticeden memnun kalmayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bagaj döşeme değişimi gerçekleştirilebilir. Eğer uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorsanız özelliklerine dikkat etmeniz önerilir.

Bagaj Kumaşı Temizleme Önerileri

Her sürücü bagaj kumaşlarını daha uzun süre kullanmak ister. Bagaj döşeme kumaşı temizliği yaparken, bir diğer önemli konu hangi maddeden yapıldığıdır. Çünkü her kumaşın temizliği aynı değildir. Şampuanlar da buna göre özel şekilde ayrılır.

Ayrıca sirke ve limon da bazı kumaşlar zarar verebilmektedir. Dolayısıyla temizleme öncesinde kesin bir şekilde malzemesinden emin olmanız tavsiye edilir. Böylece hangi ürünlerin ve doğal malzemelerin daha iyi olacağını bulabilirsiniz. Böylece temizliği daha verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar